tisdag 11 september 2007

Uppmuntra innovatörerna!

Idag såg jag en dokumentär om iPodens historia och utveckling på Google Video. Gillar såna dokumentärer och efter att ha sett den blev jag ännu större fan av Steve Jobs. Det som jag tyckte vad intressant var att när iPoden kom så var den Mac-only och de som var de första att skaffa iPod var framförallt trendsättare (förmodligen en plan av Apple). Och ibörjan blev en av de mest utmärkande sakerna kring iPoden de vita hörlurarna iPodägarna hade.

Sen berättades utvecklingen av iTunes, som efter ett tag blev programmet som kopplar ihop
iPod med datorn. Och hur iTunes till sist efter mycket om och men blev en internet shopping portal för så väl musik som film. Men möjligheten att göra detta började med fildelning, framförallt Napster. Efter Napster kom fler och fler program för att dela filer, framförallt musik. De va pionärerna, de som revolutionerade och skapade förutsättningen för framtida distributionsformer. Folk blev vana med att ladda ner musik och musik industrin gjorde allt för att motarbeta det. Men Steve Jobs såg vilken inverkan detta hade och vilka möjligheter internet hade att kunna distribuera musik och även ta betalt för det. iTunes är ett levande bevis på det, som idag är en av USAs största försäljare av musik. Steve Jobs gjorde vad ingen i musikindistrin ville eller hade tankar på, att spräcka album och erbjuda möjlighet att sälja enskilda låtar. När fildelningen startade gjorde skivbolagen allt för att stoppa det, då Steve Jobs och många andra faktiskt insåg att detta är framtiden, att använda internet för att sälja musik. Folk ville bestämma själva vilken musik de ville ha, med ett stort utbud och att kunna få det lätttillgängligt och direkt.

Det jag fick en funderare kring vad var musikindustrin gjorde, hur de reagerade på den nya tekniken och människorna som ledde den. De människor som skapade fildelningsmöjligheterna, även om de är illigala, så kan de kallas innovatörer och trendsättare. Och vad skivbolagen egentligen gjorde (som säkert händer i andra branscher med som film och spel) var att de startade en häxjakt på de som ledde den teknisk utvecklingen framåt och som idag faktiskt har skapat en plattform för digital distribution. Istället för att hylla dem för den utveckling de har skapat så jagas de fortfarande som skurkar. Även de som är först ut med att ta till sig den nya tekniken jagas, alla jagas. Visst så ska man inte dela illigalt så att de som skapat inte får betalt för det, men i vilken annan busniess försöker man "skjuta" de tidiga innovatörerna för något som spridit sig som fildelning gjort. Fildelning i sig är ju inte olagligt, utan det beror på filerna man skickar. Men att jaga de tidiga innovatörerna förstår jag inte riktigt?
Ungefär som om Apple skulle sagt till de som var först ut att skaffa iPod, att de var tvugna att byta till vanliga hörlurar så att ingen skulle se att de lyssnade på en iPod... It doesn't make any sense, from a busniess point of view.

1 kommentar:

Magnuf sa...

Våga vägra Ipod.

Intressant sätt å se på det, men är det helt sant? Jag har för mej att skaparna av Kazaa sålde det till nå musikbolag och blev rätt rika på det. Och hyllade. Och är de inte killen som gjort Skype som tidigare höll på med något fildelningsprogram? Jag kan ha fel för har inga källor men kan va värt att kolla upp. Tids nog tror jag också att fildelningsuppfinnarna kommer hyllas, när det är ett mindre olagligt och hett ämne. Men bra läsning, keep it up! :)