fredag 31 augusti 2007

Mobil filmade piratkopior

Jag vet inte om man ska skratta eller gråtta över detta, men i en artikel på Wired om att Hollywood har ett nytt medie att bekämpa i sitt korståg mot piratkopieringen av filmer, mobiltelefonen! Uppenbarligen har Hollywood börjat se mobiltelefoner med kamera och möjlgheten att filma som det nya hotet som folk som filmar inne i biograferna. Några personer har redan arresterats för att ha filmat med mobilen och lagt ut de på nätet.

"Fördelen" mot vanliga kameror är möjligheten att lättare dölja att man filmar, samt att alla (nästan) har en mobil. Men snälla, låt oss vara realistiska. Kvalitén måste ju tas med i ekvationen. Kvalitén som blir när man filmar med en mobil är inte att prata om jämfört med en vanliga kamera. Filmen The Simpson blev filmat och uppladdat på The Pirate Bay, och fick utstå mycket kritik av andra användare för den dåliga kvalitén. Men detta har hunnits hur länge som helst, även med vanliga kameror.

Detta har ju ändå fortsatt och idag finns det fortfarande CAM versioner att ladda ner av nya filmer. Jag skulle aldrig se en ny film i sån dålig kvalité, då väntar jag hellre på DVD. Men tycker det kän
ns som att folk måste se en ny film, ibland även om det är dålig kvalité. Samtidigt som filmbranschen slåss om vilket format som ska ta över efter DVD och mycket energi läggs på högupplöst. Det känns lite paradoxt, då filmbranschen pushar för bättre kvalité av filmerna, samtidigt som så många människor ändå väljer att titta på filmer mycket sämre kvalité (ibland sämre än VHS). Folk vill se filmer så snabbt som de kan, en del föredrar att gå på bio (för mig är det så för att få hela upplevelsen) och andra föredrar att ladda ner illigala versioner i dåligt kvalité. Sen finns det nog en tredje grupp som helt enkelt inte bryr sig och väntar på DVD versionen i butik.

Jag tror att filmbolaget borde försöka tillgodo se alla olika behov! De som vill gå på bio, de som inte
vill gå på bio (men ändå se filmen när den kommer). Istället för att lägga allt krut på högupplöst och nya format så försök att tillfredställa kunderna. Erbjud båda alternativen samtidigt, gör filmerna mer lätt tillgängliga istället för att låsa dem till bio formatet när de släpps. Tror inte det handlar om att folk inte vill betala, utan att de vill kunna välja hur de vill se filmerna. Som det nya formatkriget mellan Blue-Ray och HD-DVD, som islut ändan bara går ut över oss konsumenter. Farsan sa att filmbolagen gör detta för att kunna sälja fler filmer, men jag tror att de skadar mer än de säljer filmer. Och att börja anklaga mobiltelefoner och tro att det utgör ett hot mot filmbranschen är faktiskt bland det mest patetiska jag hört på länge.

Inga kommentarer: